A sertés fajtákról

Magyar nagy fehér sertés

Szapora, nagy növekedési erélyű, jó takarmányértékesítő, technológiatűrő, későn érő típusú. Jó hústermelő fajta. Stressz-rezisztens.
A fajta hosszú törzsű, rámás, közepesen dongás mellkasú, közepes farszélességű, kiemelten izmolt combokkal rendelkező fajta. konstitúciója kiváló, feszes hát és stabil lábszerkezet jellemzi. Mindkét oldalon hét-hét vagy annál több jól fejlett, egyenletes elosztású csecsbimbóval rendelkezik.

 Kp

Testét világos, fehér színű, fényes, hosszú szálú a testfelszínt egyenletesen borító ahhoz simuló szörzet borítja. Halvány rózsaszínű és  pigmentmentes bőre van. A körmei viaszsárgák. Feje  törzzsel arányos, középhosszú, könnyű. a Homloka közepesen széles, profilvonala enyhén tört, a fülek felfelé, és előre állóak.
Kiváló anyai fajta. Fajtatisztán, de különösen a lapály fajtával keresztezve (nagy fehér x lapály vagy reciprok, illetve F1) alkalmazható anyaként.

 

 

Magyar lapály sertés

Szapora, kiváló felnevelési teljesítményű és vágóértékű fajta.
A típusa későn érő, későn zsírosodó, és nagy növekedési erélyű. A vágóérték növelésénél különösen fontos a vékony hátszalonna és a jó húsminőség, követelmény a stresszmentesség.
Nagy rámájú, hosszú, feszes hátú, közepesen mély mellkasú, izmolt lapockájú, telt combú, jó konstitúciójú, szilárd csontozatú fajta, könnyű végtagokkal.
Szőrzete fehér színű, finom szálú, sima lefutású, bőre halvány rózsaszín, pigmentmentes. A körmök viaszsárgák. A fej a törzzsel arányos, középhosszú, könnyű, profilvonala enyhén tört. A fülek tőben megtörtek, előrelógóak, középhosszúak, a fejjel arányosak. Feje a törzzsel arányos és középhosszú. A nyak középhosszú és mérsékelten izmolt. A mellkas mély, dongás. A törzs hosszú, a hát feszes. A far hosszú, széles, jól izmolt. A comb telt és csánkra húzódó. A végtagok ízületei tiszták, a csontozat szilárd. A csecsek száma 7-7, illetve 8-8. Jól alkalmazkodó, de a tartással szemben igényes fajta. Nem stresszérzékeny. Tenyésztésbe vehetõ 8-9 hónapos korban.

Legalább 7-7 szabályos eloszlású, jól fejlett cseccsel rendelkezik.
Kiváló kombinatív fajta. Fajtatisztán, vagy nagyfehér hússertéssel keresztezve (nagyfehér x lapály F1) alkalmazható anyaként.  Meghatározó felhasználás keresztezésekben és a hibridizációban a fehér hús-sertés kocaállománnyal az anyai F1 kocaállomány létrehozása.

 

 

Duroc sertés

 

 

                  

 

 

A duroc szőrtakarója sűrű, sima lefutású. Színe a sötét cseresznyepirostól a sárgás világos-vörösig terjed. A körmök, a túrókarima, a csecsbimbók és a péra palaszürke. A fej rövid, széles. Az orrhát enyhén homorú. A fül rövid, és elülső harmadában megtört, lelógó. A nyak rövid, jól izmolt. A váll erősen izmolt. A hát széles, ívelt, feszes. A far izmolt, széles és csapott. Sonkái nagyok. A has kicsi, felhúzott. Végtagjai szilárdak. Vastag csontozatú. Gyakori a meredek lapocka és a nyitott csánk, ami jellegzetes tipegő járást kölcsönöz a sertésnek. A fajta nyugodt, néha flegmatikus magatartású. Stressztűrő-képessége egyedülálló. Csecsek száma 6-6 vagy annál több.  A kocák jó nevelőképességűek.

Mint terminál fajta az egyszerű közvetlen haszonállat-előállító keresztezésben és a hibridizációban is sikerrel alkalmazható.. A  duroc fajta a húsminőséget javítja, egyben  a stressz-érzékenységet csökkenti.

Fő szelekciós szempont a hústermelő-képesség és a takarmányhasznosítás javítása a kiváló szervezeti szilárdság és  húsminőség megőrzése mellett.

 

A Mátra Kincse Kft-nél  a tenyésztési munkában felhasznált sertés sertésfajták leírását és a képeket. A konstrukció a következő: A hízó alapanyag létrehozásához az anyai vonalat váltogató kerestezéssel (NFxL majd a következő nemzedékben az alaphibridhez váltogatva NF és L kanokat használnak. Minden hibridgenerációban a felnevelt kocákat Duroc kannal keresztezik és az így született malacok kerülnek véghizlalásra, ill. értékesítésre. A kétszeri keresztezés elég jó hibridizációt jelent, tehát a véghízlalásra kerülő állatok jó ellenálló képességgel kell, hogy rendelkezzenek. Viszont továbbtenyésztésre nem alkalmasak.

Telki, 2017 október 31.

                                                                               dr Németh Antal